دنيا ودينسلايدر

بسبب الإقبال الكبير.. الأزهر الشريف يمد التقديم لـ مسابقة السنة النبوية لـ15 يوليو 2025

أهداف بتخدم ديننا ومجتمعنا

بسبب الإقبال الكبير.. الأزهر الشريف يمد التقديم لـ مسابقة السنة النبوية لـ15 يوليو 2025


في خطوة بتأكد على اهتمام الأزهر الشريف بنشر علوم الدين وتعزيز الهوية الإسلامية بين ولادنا وبناتنا، أعلن الأزهر عن تمديد فترة التقديم في مسابقة السنة النبوية لحد يوم التلات الموافق 15 يوليو 2025. القرار ده جه بناءً على الإقبال الكبير وغير المتوقع اللي شافته المسابقة، وده بيدل على حرص الأهل والطلاب نفسهم على الفهم والحفظ الصحيح للسنة النبوية الشريفة، اللي هي المصدر التاني للتشريع بعد القرآن الكريم. التمديد ده بيدي فرصة أكبر لكل اللي فاتهم التسجيل أو اللي كانوا لسه بيجهزوا نفسهم، عشان يقدروا يشاركوا في المسابقة القيمة دي.

ليه مسابقة السنة النبوية مهمة؟ أهداف بتخدم ديننا ومجتمعنا

مش مجرد مسابقة حفظ وخلاص، مسابقة الأزهر الشريف للسنة النبوية ليها أهداف أعمق وأشمل بكتير، بتهدف لبناء جيل قوي وفاهم لدينه وقادر يواجه تحديات العصر. من أهم الأهداف اللي بتسعى ليها المسابقة دي:

  • تعزيز الاقتداء بالنبي محمد ﷺ: الهدف الأساسي هو إن ولادنا وبناتنا يقتدوا بالرسول صلى الله عليه وسلم في كل أقواله وأفعاله، ويعرفوا سيرة خير البشر ويتبعوها.
  • بناء جيل واعٍ وقادر على تطبيق السنة والدفاع عنها: المسابقة بتركز على إن الطلاب يكون عندهم وعي حقيقي بالسنة النبوية، مش مجرد حفظ، عشان يقدروا يطبقوها في حياتهم ويدافعوا عنها ضد أي شبهات أو محاولات للتشويه.
  • ترسيخ القيم النبوية: من خلال التنافس في فهم وحفظ الأحاديث الشريفة، بيتم ترسيخ الأخلاق والقيم النبوية السمحة زي الصدق والأمانة والتسامح والرحمة.
  • تمكين الطلاب من الرد على الشبهات المثارة حول السنة النبوية: في ظل التحديات الفكرية اللي بنشوفها، المسابقة بتساعد الطلاب على فهم المنهج الصحيح للرد على أي شكوك أو شبهات ممكن تظهر حوالين السنة.
  • التعرف على منهج أئمة الحديث في جمعها وتدوينها: الطلاب بيتعلموا إزاي الأئمة العظام زي الإمام البخاري تعبوا واجتهدوا في جمع وتدوين الأحاديث عشان توصل لينا صحيحة وموثقة.
  • استثمار وقت الفراغ الصيفي للطلاب: بدل ما الصيف يعدي من غير فايدة، المسابقة بتوفر فرصة هايلة للطلاب إنهم يستغلوا وقتهم بما يعود عليهم بالنفع من هدي السنة النبوية، سواء في الأقوال أو الأفعال.

فرعين للمسابقة وجوائز تشجع على الإبداع والحفظ

بتضم مسابقة الأزهر الشريف للسنة النبوية فرعين عشان تناسب الأعمار والمستويات المختلفة، وده بيخليها شاملة وبتدي فرصة لأكبر عدد من الطلاب للمشاركة:

الفرع الأول: للبنين والفتيات من 12 إلى 18 سنة

المستوى ده مخصص للسن الأكبر، وبيشتمل على متطلبات أكتر عشان ينمي قدراتهم بشكل أعمق. المطلوب منهم:

  1. حفظ جزء كبير من كتاب “رياض الصالحين“: من أول الكتاب لحد باب “تحريم العقوق وقطيعة الرحم”، وده عددهم حوالي 352 حديثًا شريفًا.
  2. فهم أول 50 حديثًا فقط: مش بس الحفظ، لازم الطلاب يكونوا فاهمين معاني أول 50 حديث من الجزء المطلوب عشان يقدروا يطبقوها.
  3. حفظ كتاب “مختصر صحيح البخاري” للإمام أبي جمرة: الكتاب ده بيحتوي على 297 حديثًا، وحفظه يعتبر إنجاز كبير.
  4. اجتياز اختبار إلكتروني حول جهود الإمام البخاري في خدمة السنة: الاختبار ده بيقيس مدى معرفة الطلاب بجهود الإمام العظيم البخاري في جمع وتصنيف الأحاديث.
  5. تقديم مقالة عن جهود علماء مصر في خدمة السنة النبوية: بالإضافة لكده، الطلاب لازم يقدموا بحث أو مقال عن دور علماء مصر الكبار في خدمة السنة، وبعدها يخضعوا لاختبار في المقالة دي.

الفرع الثاني: للبنين والفتيات من 5 إلى 11 سنة

الفرع ده مصمم للأطفال الأصغر سنًا، والمطلوب منهم أقل شوية لكنه بيرسخ فيهم حب السنة من بدري:

  1. حفظ جزء أقل من كتاب “رياض الصالحين“:من أول الكتاب لحد آخر باب في “بيان كثرة طرق الخير”، وده عددهم حوالي 162 حديثًا شريفًا.
  2. حفظ “الأربعين النووية” للإمام النووي: الأربعين النووية هي مجموعة من الأحاديث المختارة واللي بتلخص أهم تعاليم الإسلام، وحفظها مهم جدًا للأطفال.
  3. اجتياز اختبار إلكتروني حول جهود الإمام البخاري في خدمة السنة: زي الفرع الأول، فيه اختبار بسيط عن جهود الإمام البخاري.

جوائز قيمة تشجع على التنافس الشريف

الأزهر خصص جوائز الأزهر قيمة جدًا للفائزين عشان يشجعهم على بذل أقصى مجهود والتنافس الشريف. الجوائز متقسمة كالتالي:

  • الفائز من البنين (12 إلى 18 سنة): هيحصل على درع الإمام البخاري لعلوم السنة ومبلغ 25,000 جنيه مصري.
  • الفائزة من الفتيات (12 إلى 18 سنة): هتاخد درع الصحابية أسماء بنت يزيد (خطيبة النساء) ومبلغ 25,000 جنيه مصري.
  • الفائز من البنين (5 إلى 11 سنة): هيحصل على درع الإمام مسلم لعلوم السنة ومبلغ 20,000 جنيه مصري.
  • الفائزة من الفتيات (5 إلى 11 سنة): هتاخد درع كريمة المروزية لعلوم السنة ومبلغ 20,000 جنيه مصري.

طريقة التقديم والمواعيد المهمة: كل اللي محتاج تعرفه

كل اللي عايز يقدم في المسابقة، يقدر يعمل ده بمنتهى السهولة عن طريق بوابة الأزهر الإلكترونية. المسابقة كانت بدأت من يوم الأحد، 15 يونيو 2025، وكان المفروض التقديم يخلص يوم الإثنين، 30 يونيو 2025. لكن دلوقتي، وبسبب الإقبال الكبير، فترة التقديم اتمددت لحد يوم التلات 15 يوليو 2025. دي فرصة ذهبية لكل اللي مهتم.

بالنسبة للاختبارات، هتنطلق يوم 5 أغسطس 2025، يعني اللي هيقدم دلوقتي قدامه وقت كويس يجهز فيه. أما بقى تسليم الجوائز للفائزين، هيكون يوم 4 سبتمبر 2025، بالتزامن مع ذكرى الاحتفال بـ المولد النبوي الشريف، وده بيضيف قيمة معنوية كبيرة للاحتفال بالفائزين.

عشان يسهلوا على المتسابقين، الأزهر هيوفر روابط للكتب والمراجع المطلوبة على البوابة الإلكترونية. يعني مش محتاج تدور كتير، كل حاجة هتلاقيها متاحة عشان تساعدك في التحضير للمسابقة. دي مبادرة رائعة بتأكد على إن الأزهر الشريف دايماً بيسعى لتطوير التربية الدينية وتسهيل طلب العلم.

ختامًا: دعوة للمشاركة في هذا النور

مسابقة السنة النبوية دي مش مجرد تنافس على جوائز مادية، دي فرصة للتقرب من هدي النبي محمد صلى الله عليه وسلم، ولتعزيز القيم النبوية في نفوس أجيالنا الجديدة. الأزهر الشريف بيفتح أبواب العلم والخير لكل طلابه، ويدعو الجميع لاستغلال الفرصة دي للمشاركة في بناء جيل واعي ومتمسك بسنة نبيه. متفوتوش الفرصة دي، وقدموا دلوقتي عشان تكونوا جزء من النور ده.

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى
Verified by MonsterInsights